• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Труднощі гарту на вишколі не злякали молодь

Труднощі гарту на вишколі не злякали молодь

2016-06-30

/Files/images/DSC_3489.JPG

Молодіжний військово-патріотичний вишкіл з учнями загальноосвітніх навчальних закладів Зборівського району «Бліх – 2016» розпочався у Залозецькій школі, де учні були поділені на рої та опановували навики поведінки від коменданта вишколу – друга «Очерета» (Василь Мудло) та бунчужного – друга «Горобця» (Василь Николишин).

Потім учасники вишколу зібралися біля пам’ятника Володимиру Якубовському та поклали квіти. Отець Микола Бобровський відправив панахиду і благословив учнів на вишкіл. Перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Бігус та Василь Мудло розповіли про звитяжну боротьбу Володимира Якубовського в лавах ОУН-УПА.

З перших же годин вишкіл показав, що то не просто канікулярний відпочинок. Це гарт. Гарт для тіла і душі. Школярі, хоч і були попереджені про умови таборування, все таки не сподівалися таких навантажень, ще й у твердих рамках дисципліни. Наступного дня життя у таборі вирувало. З одного боку мальовничої галявини учні вправлялися в умінні ухилятися від ударів палицею, з іншого – вчилися стріляти з арбалета, ще далі – користуватися вогнепальною зброєю. Учасникам вишколу давали під наглядом постріляти з помпової рушниці, пістолета, лука, автомата. Все навчання відбувалося у доброзичливо-приятельському дусі: «Ану, хто зможе втримати зброю? Якщо важко, підстрахуємо!»… Очолював групу тренувальників-виховників засновник вишколу «Захисти свій дім» Микола Більчук («Котигорошко»), який принагідно повідомив, що в основному тренінги проводяться для тих, хто йде на війну, але і на прохання взяти участь у військово-патріотичних вишколах він не відмовляється. І найбільш плідною у цьому плані є співпраця із головою Зборівської райдержадміністрації Ігорем Яворським. Суботнього дня він був у таборі з першим заступником голови РДА Михайлом Бігусом зі самого ранку. А ще попіклувався за учнів директор Залозецької спеціалізованої одинадцятирічки Ярослав Нечай. Кухарі саме цієї школи готували для табору смачну їжу.

Багато організаційних турбот впало на плечі завідувача районного методкабінету Ігоря Колоса. Про безпеку близько півсотні школярів дбали представники поліції. Необхідну медичну допомогу надавала дітям фельдшер з Мильного Марія Чорній.

Були у лісовому таборі також і дівчата. Їх приїхало сюди дванадцять і всі вони навіть думки не мали втікати від труднощів. Що цікаво, діти займалися своїми справами, реально не зважаючи ні на фотокамеру, ні навіть на зйомку телевізійників, які також приїхали подивитися на вишкіл і людям розказати. Ініціативу голови РДА Ігоря Яворського підхоплюють інші очільники районів. Ось і цього разу в гості завітав голова Козівської РДА Василь Вітровий.

Під час усіх оцих занять то тут, то там лунало «Граната!». Школярі падали на землю – ногами в бік імітованого вибуху, закриваючи голови руками. Робилося це вже зовсім вправно – «на автоматі».

У неділю учні взяли участь у заходах по вшануванню героїв бою під Воробіївкою, там же познайомились із представниками Українського Козацтва. В свою чергу козаки пригостили учнів смачним обідом.

Із найкращими враженнями та патріотичним піднесенням учасники вишколу роз'їхалися додому. Що цікаво, труднощі гарту не злякали молодь. Гідно витримала їх переважна більшість. І починаючи з пішої ходи від пам`ятника Володимиру Якубовському у Залізцях до місця таборування та закінчуючи урочистою процедурою закриття вишколу, усі заходи організовували і контролювали комендант вишколу Василь Мудло – помічник народного депутата України Тараса Юрика, та бунчужний табору Василь Николишин – депутат районної ради. Найактивніші учасники кожного з етапів цього вишколу отримали палатки, каримати, компаси. І по одному з цих призів залишено для тих, хто напише найцікавіші відгуки про це триденне навчання у казково гарних володіннях Мшанецького лісництва. До речі, господар його, лісничий Андрій Бородюх, також був присутній тут. Значення таких тренувань в наш час важко переоцінити. Але дай, Боже, аби ці навики ніколи практично не знадобилися нашим дітям!

Вкладення
Кiлькiсть переглядiв: 434

Коментарi